Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Kaarsenmuseum 12 mei 2015 Baarle-Nassau

voor poster museum

Voordat we naar het museum gingen verzamelden we bij cafe Lindenboom in Baarle-Nassau en daar kregen we koffie met gebak. Van daaruit liepen we een stukje door het centrum naar het museum.

voor het museum

De gids vertelde ons over Frits Spies, de kunstenaar die leefde van 1931 tot 1997 en kaarsen met religieuze taferelen maakte van bijenwas. Al zijn vrije tijd besteedde hij aan deze hobby. Aan de bijenwas voegde hij geen kleurstof toe, de kleuren ontstonden door de bijenwas op verschillende manieren te verhitten. Opvallend waren juist de kleine details: de gezichten, een paardenkop, een lammetje met wollen vacht, de verschillende bloemen, o.a. lelies, orchideeen en stefanotis. Verder gebruikte hij echt bladgoud.

in het museum

Verschillende malen bezocht hij de paus en bood deze telkens een van zijn kaarsen aan. Omdat hij altijd twee dezelfde kaarsen maakte zijn deze kaarsen ook nog in het museum te zien. In 1990 werd hij door de paus onderscheiden met de Ridderorde van de Heilige Silverster. Bekende werken zijn de afbeelding van de gestorven Christus, het laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci en de Pieta van Michelangelo. souvenirs

Klik hier om terug te gaan naar het archief.