Kaasboerderij De Lange Hoeve, Genderen
9 februari 2017
Verslag: Anne Miek van der Stokker

We begonnen de middag met koffie of thee en boerencake met slagroom. De boerderij bevatte op dat moment 250 koeien
die elk jaar weer ongeveer 250 kalveren voortbrengen. Alle melk wordt verwerkt in de eigen boerderij, soms moet er zelfs nog melk worden bijgekocht bij
collega boeren.
De melk wordt niet verkregen via een robot, omdat er rauwmelkse kaas gemaakt wordt.
Van 5000 liter melk kan 600 kg kaas gemaakt worden. 70-80% hiervan gaat naar A. Heyn.
Kaas bestaat voor 90% uit water en voor 10% uit wrongel. De rijping bepaalt de smaak.
Jonge kaas rijpt ongeveer 6 weken. Boerenkaas wordt gemaakt uit volvette melk. De kazen zijn rond omdat deze minder afval geven dan vierkante kazen.
Alle kazen worden iedere dag handmatig gekeerd om te drogen.
Na een rondleiding door de boerderij en de kaasmakerij bezochten we de grote kaaswinkel. Nadat we boven nog een quiz deden, waarbij kaas geproefd en herkend
moest worden en waarvan niemand alle vragen goed had, sloten we de gezellige middag af.
Op tweede paasdag is er op de kaasboerderij een open dag met activiteiten voor kinderen.