Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Vereijken Kwekerijen Beek en Donk
10 april 2018

tomaten

Bij de kwekerij werden we ontvangen door Gerard Vereijken die samen met zijn broer Theo de kwekerij heeft opgezet in 1960. Het bedrijf heeft 5 vestigingen: Aarle-Rixtel, Beek en Donk, Someren, Heusden en 's-Gravezande. Hier worden het hele jaar door de Tasty Tom trostomaten gekweekt.

Na de koffie kregen we eerst een film over het bedrijf te zien met uitleg over de teelt en energie voorziening. Daarna gingen we een kijkje nemen in de kassen. We zagen hoe de tomaten groeiden en geoogst werden: als de laatste aan de tros rijp is. hommelsHommels zorgen voor de bestuiving en er worden sluipwespen ingezet om plagen te bestrijden want er wordt biologisch geteeld. De kassen kunnen afgedekt worden met doeken als de zon te fel is en 's avonds om uitstraling van het licht tegen te gaan.

De trossen tomaten worden in kistjes gelegd en met treintjes die automatisch rijden naar de transportband gebracht waar ze, ook weer automatisch, op een transportband worden gezet. treintje Tegelijkertijd worden er weer lege kistjes op het treintje gezet. Daarna worden de tomaten verpakt.

Na de rondleiding kregen we allemaal een doosje van de verpakte tomaten mee naar huis. Het was een leuke en leerzame middag voor ons.

transportband