Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Kessels Muziek en Instrumenten Museum
donderdag 6 februari 2020.

viool

We werden verwezen naar het auditorium. Daar kregen we uitleg en een film. Als eerste vraag kent iemand het verhaal van Marietje Kessels. Antwoord nee, wel de naam is bij velen bekend. De dochter van Mathieu Kessels is vermoord op 22 augustus 1900 in de Noordhoekkerk. Tot heden is en blijft het een raadsel waarom. Na de film kregen we koffie met worstenbrood.
Mathieu Kessels leefde van 1858-1932. Hij was een innovatieve fabrikant en daarnaast componist, uitgever, schrijver, drukker en stimulator van het Tilburgs en Zuid Nederlands muziekleven. Ja, een duizendpoot met een zeer groot hart voor zijn medewerkers. dwarsfluit Na de dood van Mathieu zetten de 3 zonen de fabriek voort. Ook had hij nog 6 dochters.In 1924 valt het doek. Er komt een nieuwe fabriek Konefa (voorheen Kessels) bloeitijd was voorbij in 1939. Vele materialen ( 120 stuks ) gaan over van Mathieu door een vete van Konefa en Kessels. Kessels produceerde meer dan een half miljoen instrumenten. Vooral koper en houten blaas instrumenten, maar ook strijk en slag instrumenten.In 1956 valt het doek weer voor het meest gezicht bepalende gebouw in Tilburg.
In de hele wereld is de naam Kessels bekend vanwege zijn muziekinstrumenten.Van piccolo tot piano en van bugel tot bombardon. Hij had een eigen fanfare, waarmee in heel Europa werd opgetreden. gebouwIn 2010 wordt de huidige collectie aan mevrouw Passier-Menne geschonken.Basis huidige collectie aan Jan Passier. Er werken nu nog 20 vrijwilligers op woensadg en vrijdag, die soms ook nog wat repareren. Een zeer interessant museum. Iedereen heeft genoten van de vele indrukken en de gestelde vragen.

Tine de Vries-Haen