Activiteiten en verslagen

De Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert verschillende activiteiten. Hieronder een overzicht van de activiteiten en de verslagen van de activiteiten.

Onze binnenactiviteiten worden gehouden in:
Buurthuis De Korf
Mgr. van Kesselstraat 29
5251 AW Vlijmen

Activiteiten 2024 (tm mei)

  • Donderdag 11 januari: Nieuwjaarsborrel in De Korf, Vlijmen om 13.30 uur
  • Donderdag 18 januari: Bowlen Maaspoort om 13.30 uur
  • Donderdag 25 januari: Kaarten in De Korf, Vlijmen om 13.30 uur
  • Dinsdag 20 februari: Abdijrondleiding met Bierproeverij in de Abdij van Berne. Aanwezig zijn om 13.00 uur!
  • Donderdag 29 februari: Algemene Ledenvergadering en loterij in De Korf, Vlijmen om 13.30 uur
  • Donderdag 7 maart: Kaarten in De Korf, Vlijmen om 13.30 uur
  • Donderdag 21 maart: Paas-/voorjaarsbingo en loterij in De Korf, Vlijmen om 13.30 uur
  • Dinsdag 26 maart: Wandeltocht om 13.30 uur
  • Dinsdag 9 april: Kilsdonkse molen. Aanwezig zijn om 13.30 uur
  • Donderdag 18 april: Kaarten in De Korf, Vlijmen om 13.30 uur
  • Donderdag 25 april: Busreis met vaartocht Kagerplassen, Lisse en Keukenhof. Vertrek 08.15 uur Station Oost
  • Vrijdag 31 mei: Uitvoering Theabelle, “Grijs“ in De Poorterij, Zaltbommel Aanvang waarschijnlijk 20.00 uur
Afbeelding

Openlucht theater Oisterwijk

Verslagen 2024

Bezoek aan de abdij van Berne

Lees hier het verslag van het bezoek aan de abdij van Berne, en de bierproeverij.

Verslagen 2023

Bambergers 55+ Carnaval - 16 februari

Lees hier het verslag van het Bambergers 55+ Carnaval op 16 februari.

Bezoek aan de rechtbank in 's-Hertogenbosch - 18 april

Met 50 leden brachten we een bezoek aan het gerechtshof in ‘s-Hertogenbosch. Bij aankomst werden we eerst allemaal gescreend. Daarvoor moesten tassen, horloges en riemen in een speciale bak gelegd worden. Daarna gingen we een rechtszaal binnen waar we uitleg kregen over de gang van zaken in een procedure. Er werd uitgelegd dat de rechter en de officier van justitie door een aparte deur de rechtszaal ingingen zodat er van tevoren geen overleg was. We werden ingedeeld in twee groepen.

Na afloop van de procedure lichtte de rechter toe dat een ISD maatregel bedoeld is voor meerderjarige veelplegers. Zij verblijven dan maximaal 2 jaar in een speciale ISD inrichting, waarbij zij een speciaal programma volgen.

Voor de meesten van ons was het een speciale gebeurtenis omdat we nog nooit eerder bij het gerechtshof geweest waren. Ook vonden we het gebouw erg mooi.

Liesbeth Schapendonk

Bloementaart maken bij Groenrijk - 16 mei

Lees hier de verslagen van het bezoek aan Groenrijk op 16 mei, waar een workshop werd gegeven voor het maken van een bloementaart.

Bezoek abdij Ulingsheide en regio Tegelen - 8 juni

Lees hier het verslag van het bezoek aan de abdij en de rondrit door de regio Tegelen.

Bezoek Iris Ohyama - 27 juni

Lees hier het verslag van het bezoek aan Iris Ohyama.

Vaartocht Hemel en Hellevaart Binnendieze - 7 juli

Lees hier het verslag van de vaartocht over de Binnendieze.

Verslagen 2022

Algemene ledenvergadering

Foto
Foto
Foto

Workshop “Er schuilt een Jeroen Bosch in ons allemaal” - 15 februari

Na lange tijd van allemaal thuis te moeten blijven, dankzij Covid-19, hebben we weer een activiteit kunnen organiseren en wel op 15 februari 2022. Er hadden zich 14 mensen voor ingeschreven maar uiteindelijk waren we met 11 deelnemers. Een schilderworkshop gegeven door Edith Henskens met ondersteuning van Mariëtte Oostermeijer van het JBAC oftewel Jheronimus Bosch Art Center. “Er schuilt een Jeroen Bosch in ons allemaal” is het motto van deze workshop.

In buurthuis De Korf in Vlijmen werden we ontvangen met koffie/thee en cake en na het nuttigen daarvan kregen we uitleg over deze workshop.

Bordjes met diverse kleuren verf, kwasten, een schilderdoek en een blinddoek lagen klaar. Jawel een blinddoek: we moesten de blinddoek omdoen en allemaal tegelijk starten met het tekenen van je gezicht op het doek. Daarna allemaal tegelijk de blinddoek af doen en na met verbazing naar je tekening gekeken te hebben konden we die naar eigen inzicht gaan inkleuren.

De reden van de blinddoek is om niemand verlegen te maken met het feit dat je denkt dat je niet goed kunt tekenen en zo is het voor iedereen hetzelfde. Het resultaat van al de werkstukjes was verbluffend: leuke, mooie, grappige schilderstukjes kwamen tevoorschijn.

Iedereen die de workshop heeft gedaan was enthousiast en trots op zijn eigen kunststuk.


Verslag: Karin Peeters en Liesbeth Verhoeven
Foto's: Edith Henskens, Mariëtte Oostermeijer en Liesbeth Verhoeven

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Bezoek aan Museum De Vier Quartieren - 29 maart

Nadat onze 51 deelnemende leden genoten hebben van een kopje koffie met een Oirschotse poffer, een gebakje gevuld met gele room, abrikozen, appel en bedekt met amandelschaafsel en suiker en erg lekker, kregen we uitleg van mevrouw Lilian Calame over het museum m.n. gezien door Het Oog van Vincent van Gogh.

Dit museum vertelt het verhaal over het leven van een Oirschotse boerenfamilie.

We werden rondgeleid door 3 gidsen in groepjes van 12 tot 14 mensen en zij vertelden ons alles over hoe zo’n familie leefde en lieten ons alle gebruiksvoorwerpen uit die tijd zien. Er was een bedstee, opkamer, goeie kamer, keuken, kelder, onderkleding, materiaal waarmee ze het land bewerkten en nog veel meer. Interessant was het zeker.

Veel dingen waren herkenbaar voor ons bezoekers en wie niet mee kon raden we aan om dit museum zelf te gaan bezoeken. De naam van het museum “De Vier Quartieren” verwijst naar De Meierij van ’s-Hertogenbosch waartoe Oirschot behoorde, gelegen in het noordoostelijke kwartier van het ’Hertogdom Brabant. Deze Meierij van
’s-Hertogenbosch bestond uit:

  • Stadt en Lande van ’s-Hertogenbosch is het Vrijdom van s-Hertogenbosch
  • Het kwartier van Oisterwijk met hoofdstad Oisterwijk
  • Het kwartier van Kempenland met hoofdstad Oirschot [later Eindhoven]
  • Het kwartier van Peelland met hoofdstad St.Oedenrode [later Helmond]
  • Het kwartier van Maasland met hoofdstad Oss

De hertog van Brabant had in de 12e/13e eeuw het bestuur van dit hele gebied in handen gelegd van de “Meier”. De naam Meierij verwijst naar deze bestuursvorm. Het gebouw waarin het Museum is gevestigd is het oude 16e eeuwse Kapittelhuis, gelegen achter de 16e eeuwse gotische St Petrusbasiliek. In dit huis is ruim een eeuw lang het bestuur van de Vier Quartieren gevestigd geweest.


Verslag: Liesbeth Verhoeven en Karin Peeters
Foto's: Marjo en Liesbeth Verhoeven

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Paas- en voorjaarsbingo - 31 maart

We waren met ongeveer 42 deelnemende mensen. Het was fijn om weer diverse leden, sommige met een introducé te zien. Zeker omdat we 2 jaar weinig hebben kunnen ondernemen door Corona. We werden welkom geheten door de voorzitter Marjo Verhoeven. Na het nuttigen van een kopje koffie/thee met koekje uiteraard begon de bingo. Er waren mooie prijzen te winnen die ingekocht waren door onze bestuursleden Liesbeth Verhoeve en Dymph Kruiderink.

Zoals gewoonlijk draaide Sjaak weer de machine met de bingoballen en Karin nam het oplezen van de cijfers voor haar rekening. Diverse bestuursleden voorzagen onze leden in de pauze van een plakje kaas en worst. Op verzoek van enkele leden heeft Liesbeth Verhoeven. wat foto’s gemaakt om op onze website te zetten. We kunnen weer spreken van een geslaagde gezellige bijeenkomst.


Verslag: Liesbeth Verhoeven en Karin Peeters
Foto's: Liesbeth Verhoeven

Foto
Foto

Bezoek Aspergeboerderij “De Vlaamsche Hofstee” - 10 mei

Na een lange afwezigheid, door de Covid-19 Pandemie, konden we weer samen komen om een gezellige middag te hebben. We werden om 13.30 uur verwacht en ontvangen met een kopje thee /koffie en daarbij een heerlijke suikerschelp, gevuld met banketbakkersroom, aardbeien en slagroom, Dat was echt smullen!

Na een gezellig samenzijn van ± 1 uur werd de groep in tweeën gedeeld. We kregen uitleg over het telen, steken en sorteren van asperges en een korte film. Sinds 1 jaar ligt de akker van ca. 1 ha niet meer naast het huis maar een stuk verderop. Zeer interessant. In 1978 begonnen, gelegen in de buurtschap Drunense Haai [is Brabants voor de Kuiksche Hei], met een bescheiden aspergekwekerij aan de Kasteeldreef, door de ouders van Carien. Voorheen hadden zij een groothandel in groenten en fruit en de asperges meer als hobby erbij.

In 1988 besloten Rini en Carien van Rooy te verhuizen naar de overkant, binnen de Haai naar Groenewoud. Vanaf 2016 gebeurt de verwerking en verkoop in de Vlaamsche Hofstee, een nieuw, in Vlaamse stijl, gebouwde boerenschuur, wel in luxe vorm. Dit om de Bourgondische cultuur erin te houden.

oor dag en dauw worden de asperges van hun bed gelicht, vervolgens gewassen en op 21 cm lengte gesneden. De minder mooie asperges (wat te kort, wat te krom, te dun of iets anders) gaan weer in het water en worden gebruikt voor de soep en salade. Je kunt geschilde of ongeschilde asperges kopen. Zelfs kun je ze laten insealen of vacumeren. Bovendien heeft de winkel een keur aan andere producten, o.a. aardbeien en andere streekproducten, zelfs cadeau artikelen! De huidige aspergeboerderij, groots, mooi, schoon met een prachtige sortering en een vriendelijke bediening. Het seizoen begint vanaf half april en duurt tot half juni. Bij terugkomst kregen we een heerlijke kop aspergesoep met brood. Vooraf kon je nog een drankje bestellen. Een zeer geanimeerde middag. Iedereen voldaan en met een gevulde maag weer huiswaarts rond half 5. Het echtpaar dankend voor de geslaagde middag. Het was “klasse” in één woord!


Verslag: Tine de Vries
Foto's: Liesbeth Verhoeven

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Bootreis Biesbosch en stadswandeling Dordrecht - 16 juni

Het is een mooie zonnige dag als we met 53 leden op de bus stappen om 8.15 uur bij station Oost. Iedereen heeft er zin in. In Drimmelen in de Biesbosch aangekomen stappen we op de boot en als die om 10.00 uur gaat varen krijgen we koffie/thee met appeltaart. Veel van onze leden gaan lekker in het zonnetje of in de schaduw op het bovendek zitten waar de wind voor een koel briesje zorgt.

Het is heerlijk op het water en mooi in de Biesbosch. We zien vogels [fuut] en een stoomraderboot als we wachten om via de Biesboschsluis de Nieuwe Merwede op te varen. Rond 12.00 uur krijgen we een uitgebreide scheepslunch in buffetvorm, met vooraf een kopje soep. Er was voor eenieder diverse soorten brood, cake, diverse soorten kaas en vleeswaren, huzaren- en eiersalade, warme gehaktballetjes en ragout, uiteraard ook koffie/thee en melk. 

Aangekomen in Dordrecht staan de gidsen ons al op te wachten en vertellen ons veel bijzonders over Dordrecht. Het is dus een havenstad omgeven door de rivieren de Merwede, Hollands Diep, Dordtsche Kil en de Maas. Eigenlijk is Dordrecht gebouwd op veenmoerassen en is het een eiland dat ontstaan is door de Elisabethvloed in 1421.

Vroeger werd er veel gehandeld in o.a. wijn en als je door de Wijnstraat loopt dragen veel huizen de namen van een wijnsoort zoals o.a. Bordeaux. We staan bij stadspoort Groothoofdspoort die gebouwd is in 1440-1450. Hier was een belangrijke aanlegplaats voor schepen, ook nu nog o.a. voor rondvaartboten als de onze [de Zilvermeeuw 5]. Kortom veel informatie kregen we over dit mooie Dordrecht. Tijd om weer aan boord te gaan om terug te varen naar Drimmelen, het is dan 14.30 uur.

Aangekomen in Drimmelen stappen we op de bus richting Drunen om daar bij restaurant De Remise te dineren, wederom heerlijk: tomatensoep, varkenshaas met champignonsaus en wat groenten, frites en een kerriesalade en als dessert een huisgemaakte mangobavarois met een toefje slagroom. Bij het dessert werd de jarige in ons midden verrast met een extra toetje met lichtfontein. We kunnen allemaal terugkijken op een heerlijk en geslaagd uitstapje.


Verslag: Liesbeth Verhoeven en Karin Peeters
Foto’s Marjo en Liesbeth Verhoeven

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Bezoek Kersenhof - 26 juli

Om 09.30 uur werden we ontvangen in de overdekte kersenboomgaard van de familie Verschure in Raamsdonk. Na het gebruik van een kopje koffie of thee met een gebakje genaamd Kersenhofke kregen we een dia presentatie over het bedrijf in de “Poolse bioscoop”. Deze bevond zich in een schuur en hier kunnen de Poolse seizoenarbeiders zich na de arbeid vermaken.

Oorspronkelijk was dit een akkerbouwbedrijf dat bestond uit de verbouw van aardappelen, uien en graan en werd gerund door Bert Verschure. In 2002 nam zijn zoon Hubert Verschure het bedrijf over en hij wilde fruitteelt dus startte hij met kersenteelt. Vooral de zwarte kers en dan soorten voor vroege tot late oogst [juni tot juli\augustus afhankelijk van het weer].

De kersenboompjes zijn geënt op een laagstamboom. De bomen moeten in de winter de vrieskou krijgen om daardoor groeisappen te verkrijgen. De bijen zorgen in april voor de kruisbestuiving van de diverse soorten kersenbomen die daar staan. Na 6 tot 7 jaar worden de bomen in de maand mei overkapt. Voordat dat gaat gebeuren worden de vogels en insecten verjaagd door middel van valken en geluiden.

Van begin juni tot eind juli worden de kersen geplukt door veelal Poolse seizoenarbeiders. Ze hebben een emmer aan een band om hun nek hangen en mogen daarin 6 kilo geplukte kersen doen: niet meer want dan worden de onderste kersen geplet. De zwarte kersen zijn minimaal 20 mm groot.

Na de oogst wordt in augustus de kap opgerold en voorzien van een zwart plastic omhulsel ter bescherming van de kap.

Na deze uitleg stappen we in een treintje met wagons, gemaakt van appelkisten en voorzien van een kussentje. Een tractor trekt ons door de grote kersenboomgaard. We krijgen allemaal een paraplu en een puntzak kersen [late ras Regina] en ik kan zeggen: ze zijn heerlijk. De paraplu blijkt ook nodig te zijn want het begint hard te regenen als we bij de pruimenbomen aankomen. We mogen ook de pruimen [ras Opal] proeven en ook die zijn heerlijk.De fruitboomgaarden worden beschermd door een grote windhaag van hoge struiken.

Daarna nog even enkele aankopen doen in hun winkel en we kunnen terugkijken op een gezellig en ook informatief uitstapje.


Verslag: Karin Peeters en Liesbeth Verhoeven
Foto’s: Liesbeth Verhoeven

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Bezoek Floriade - 8 september

Lees hier de twee verslagen en bekijk de vele mooie foto's van het bezoek aan de Floriade.

Code VGP-005
Laatste revisie: 1 maart 2024 - 15:14