Vereniging Gepensioneerden Jeroen Bosch Ziekenhuis

Bezoek aan de keuken van Leer van Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk dinsdag 21 januari 2020.

Op dinsdag 21 januari 2020 brachten we met 46 mensen een bezoek aan de bakkerij/patisserie van Robèrt van Beckhoven in Oisterwijk. Deze bevindt zich in een voormalige oude leerfabriek die vroeger de grootste fabriek van de Benelux was. We werden ontvangen met koffie/thee en uiteraard een heerlijk gebakje van de patissiers. Nadat iedereen genoten had hiervan kregen we een uitleg van Bo en Huib over het gebouw en de bakkerij.

Vroeger werkten in de leerfabriek tussen de 1200 en 1300 mensen. Er werd hier gelooid/onthaard/geverfd en gelakt. Louis Vuitton en van Bommel kochten hier hun leer voor hun producten. Momenteel wordt een deel van dit gebouw reeds 5 jaar gebruikt door Robèrt van Beckhoven. Er is een bakkerij, patisserie, winkel waar je het gebak/brood/chocolaatjes etc. kunt kopen en een winkel genaamd Beng dat staat voor: bakken en genieten. En daar kun je van alles kopen: grondstoffen, bakmaterialen, cadeau artikelen en nog veel meer. Er worden ook cursussen gegeven waaronder het bakken van brood, patisserie, High Tea. Per jaar volgen ongeveer 5000 mensen deze cursussen.

Uiteindelijk werden we in 2 groepen gesplitst en kregen we een rondleiding. We zagen cursisten aan het werk. In de bakkerij kregen we allemaal een mutsje op en er waren nog enkele chocolatiers aan het werk. We mochten proeven van de chocolade, hazelnoten (uit Noord Italië) en amandelen (uit Sicilië). Ze gebruiken volle producten zoals roomboter en volle melk. We kregen uitleg over het brood bakken en mochten dat ook proeven.

Het meel komt van een molen uit Oisterwijk maar het grootste deel komt uit Frankrijk. Er lag een zwart pistoletje dat gebakken is met zwarte bamboe en het smaakte ook nog. Ook hier kregen we allemaal een stukje worstenbrood om te proeven. Wat vandaag wordt voorbereid wordt morgen afgebakken en ook verkocht. Het was een geslaagde middag en we kregen veel enthousiaste reacties van onze leden.

Karin Peeters.

Klik hier om terug te gaan naar verslagen activiteiten 2020.